Teknik gambar resolusi tinggi (High Resolution Image)

Hari ni takde banyak keje sangat, maklumlah baru lepas cuti tahun baru cina. Tunggu punya tunggu, tak ada email yang masuk… so aku pon menggatal tangan untuk mencuba satu teknik yang dipanggil High Resolution Image (ni semua pengaruh OM-D EM-5 Mark II)

Terjumpa tutorial ni dari Petapixel, maka aku pon cuba lah sebab dia kata tak berapa susah untuk achieve hi-res dari image yang low-res. Memandangkan tak bawak kamera ke tempat kerja, maka aku telah mencuba teknik ini dengan menggunakan kamera telefon cap ayam iaitu Samsung GT-I9295.

So, gambar kat bawah adalah hasil dari teknik tersebut. Boleh tahan… sesuai untuk scene yang statik seperti landscape, architecture, mungkin juga close-up produk. Kalau guna kamera phone cap ayam pon dah boleh recover banyak detail dan noise, apa tah lagi kalau guna kamera DSLR.

Sedikit ringkasan dari mula hingga akhir untuk dapatkan hasil seperti gambar di bawah:

– shoot guna kamera tanpa tripod, walau bagaimana pon tangan hendaklah stabil yang mungkin
– dapatkan sekurang-kurangnya 15 hingga 20 shots (if possible in RAW format)
– load semua gambar-gambar ke dalam photoshop layers
– align semua layers (Auto je)
– convert semua layers jadi Smart Object (ada cara lain, tapi aku guna cara ni)
– Stack Mode = Mean (atau Median)
– selesai!

Dari sini, boleh la cuba enlarge image tadi (cth: 200%) dan enhance secukup rasa (cth: sharpen / contrast / etc)

Enjoy the reading at Petapixel for further details and happy testing 😀 (mode malas nak taip lebih panjang hehehe)

p/s: masih relevan kah rancangan aku untuk mendapatkan OM-D EM-5 Mark II ? 😀

UPDATE:

Single image (zoomed 200%)

Stacked 20 images (zoomed 200%)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.