Tweaked header

Originally, this theme (Tracks) doesn't provide a full-width-image-header feature. Found someone raised a such request at the theme's support page. So I thought it would be great to implement on this blog. Anyway, tweaked header a little bit... hope my kids will love it (and you too). CSS used: .title-info .logo { max-width: 100%; max-height: 100%; } #title-info { position: … Continue reading Tweaked header

Cara membersihkan getah lensa kamera (lens rubber ring) yang mudah

Bagi photographer, masalah lens rubber ring (focus ring/zoom ring) berdaki memang selalu terjadi walaupon telah dibersihkan sebelum simpan ke dalam dry box. Ini kerana ianya tidak terhasil dengan serta merta, tetapi akan bertambah sedikit demi sedikit setiap kali kita memegang lens kamera (sama ada tangan berpeluh, habuk dari persekitaran dan sebagainya). Aku tidak terlepas dari masalah … Continue reading Cara membersihkan getah lensa kamera (lens rubber ring) yang mudah

Teknik gambar resolusi tinggi (High Resolution Image)

Hari ni takde banyak keje sangat, maklumlah baru lepas cuti tahun baru cina. Tunggu punya tunggu, tak ada email yang masuk... so aku pon menggatal tangan untuk mencuba satu teknik yang dipanggil High Resolution Image (ni semua pengaruh OM-D EM-5 Mark II) Terjumpa tutorial ni dari Petapixel, maka aku pon cuba lah sebab dia kata … Continue reading Teknik gambar resolusi tinggi (High Resolution Image)

Street Photography Composition Lesson – by Eric Kim

Terjumpa URL ni masa buat carian di Google, berkenaan "street photography composition lesson". Artikel ditulis oleh Eric Kim. Composition Lesson #1: Triangles Composition Lesson #2: Figure-to-ground Composition Lesson #3: Diagonals Composition Lesson #4: Leading Lines Composition Lesson #5: Depth Composition Lesson #6: Framing Composition Lesson #7: Perspective Composition Lesson #8: Curves Composition Lesson #9: Self-Portraits Composition Lesson … Continue reading Street Photography Composition Lesson – by Eric Kim

Off-camera flash portrait photography, using mobile phones

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada pembaca. Projek kali ni telah diilhamkan oleh seorang sahabat bernama Imran Abdul Jabar, founder dan owner Sifoo.com Walau pon aku pernah shoot portrait dengan menggunakan off-camera flash+umbrella, apa yang telah dilakukan oleh beliau membuktikan bahawa tidak semestinya perlu menggunakan peralatan photography yang spesifik fungsinya atau mahal untuk menghasilkan satu gambar portrait … Continue reading Off-camera flash portrait photography, using mobile phones

Kamu buat sendiri (DIY) – tapak lampu dinding

To be honest, aku tak berapa pasti apa nak panggil menatang ni. Secara amnya, ianya adalah pemegang atau tapak untuk meletakkan lampu tidur. Di mana aku akan meletakkan lampu diatasnya, di dinding. Arrgghh... pening! 😀 Memandangkan tapak yang lama dah hancur, sebab kualiti material yang sangat tidak kukuh (iaitu kotak) maka tercetus la idea yang … Continue reading Kamu buat sendiri (DIY) – tapak lampu dinding