Family day out @ Hot Air Balloon Fiesta

Seperti tahun-tahun sebelum ni, Hot Air Balloon Fiesta akan diadakan di Precint 2 Putrajaya. Kali yang ke-7 ni, Abah bawak Mama dan DDD sekali untuk melihat belon-belon panas dari dekat. Seawal jam 6:40 pagi dah sampai di lokasi, bukan sebab apa, supaya senang dapat parking kereta hehehe. Berdasarkan pengalaman sebelum ni, parking memang agak susah nak … Continue reading Family day out @ Hot Air Balloon Fiesta

Melawat rama-rama dan En. Zainul

Sepanjang hidup di KL ni, tak pernah lagi menjejakkan kaki ke Taman Rama-Rama Kuala Lumpur. Memandangkan cuaca tak berapa cantik kebelakangan ni untuk bersunrise mahupun bersunset, maka rancangan terkejut telah dibuat untuk pergi melawat rama-rama di sana. As usual bila DDD tau nak pergi jalan-jalan, maka excited la mereka lebih-lebih lagi bila bagitau nak pergi taman tengok … Continue reading Melawat rama-rama dan En. Zainul

Al-kisah “My Little Pony” dan “Gajah”

Memandangkan Mama ada kerja siang tadi, maka aktiviti family day out kali ni terpaksa dijalankan pada waktu malam 🙂 Bermula dengan membeli barangan untuk haiwan ternakan, dinner dan diakhiri dengan berjalan di down-town Putrajaya. Masa on the way nak pegi Putrajaya... main teka-teki dengan anak-anak. Macam-macam la soalan keluar dari DDD (Darwisy, Danish, Darwisyah). Soalan-soalan … Continue reading Al-kisah “My Little Pony” dan “Gajah”

Olympus OM-D E-M5 Mark II 5-axis IBIS test (1st attempt)

https://www.youtube.com/watch?v=ZrVGfmmX-p4 p/s: honestly, the video quality is much better than youtube version... very nice feature, need to learn more how to master it 😀 [Ver. 2, 2, 64, 5211(EN)] *** DIRECTSHOW FILTER LIST *** 1. DirectSound Audio Renderer 2. VMR9 - Renderless mode 3. Gretech Audio 4. Gretech Video 5. Gretech Source Filter(mov) *** VIDEO INFO … Continue reading Olympus OM-D E-M5 Mark II 5-axis IBIS test (1st attempt)

New toy Olympus OM-D E-M5 Mark II

Alhamdulillah, setelah sekian lama berhajat untuk memiliki kamera mirrorless... akhirnya dimurahkan rezeki untuk membelinya, hasil ikat perut selama beberapa bulan. Satu lompatan yang agak jauh dari system DSLR (Nikon) kepada Olympus mirrorless m4/3... agak pening jugak mula-mula turn ON kamera ni... tapi takde la teruk sangat memandangkan ada certain part yang similar dengan kamera DSLR. Tujuan … Continue reading New toy Olympus OM-D E-M5 Mark II