Masjid Putra – In Black And White

Hari ni berkesempatan ambil gambar sunrise depan Masjid Putra. Mulanya takde terniat pon nak keluar ambil gambar, cuma cadang nak beli sarapan macam biasa. Tapi bila memandangkan cuaca pagi yang cantik, maka tercapailah tripod di dalam bonet kereta. Sampai di lokasi, shoot la sorang-sorang. Ada la perasan sorang dua yang dah ada terpacak dekat situ, tapi takde … Continue reading Masjid Putra – In Black And White

E-M5 Mark II Live Composite (LIVECOMP)

Hampir setahun memiliki kamera ni, baru berkesempatan mencuba satu feature menarik iaitu Live Composite. Sebelum terangkan lebih lanjut, boleh tonton ni untuk sedikit penjelasan tambahan dan contoh: https://www.youtube.com/watch?v=N-8fm_3c5q0 https://www.youtube.com/watch?v=C0SIICH9_5U   Ini hasil cubaan malam tadi... nampak tak berapa elok sebab first time cuba hehehe... Ini apa yang aku faham tentang feature Live Composite (LIVECOMP) Gambar pertama yang … Continue reading E-M5 Mark II Live Composite (LIVECOMP)

Cubaan lens Tokina 11-16mm dengan m4/3

Alhamdulillah berkesempatan shoot sunset hari ni bersama abg Rithauddin, di depan Masjid Putra. Dah lama jugak bercadang nak ke sini mencuba lens Tokina 11-16mm dengan body m4/3 tapi masa selalu tak mengizinkan. So, tadi dapat la mencuba... Few lessons today, - Memandangkan tiada bacaan aperture sebab guna adapter, agak kekok sikit bila nak guna low … Continue reading Cubaan lens Tokina 11-16mm dengan m4/3

Testing the 40MP on night scene

The 40MP feature explained: https://www.youtube.com/watch?v=7SqFRI54KhI Semenjak memiliki mainan baru, tak pernah lagi cuba dia punya keupayaan untuk hasilkan gambar bersaiz 40MP. Ada cuba tapi tak secara teliti, cuma sekadar main-main je. Malam semalam, terfikir nak cuba feature tu pada waktu malam. So, aku masukkan mainan tu ke dalam waist pouch dan capai tripod lalu bergegas … Continue reading Testing the 40MP on night scene