Wedding of Honest Anarchy

9 April 2016, satu lagi hari bersejarah di mana kawan sekampung Abah telah menamatkan zaman bujangnya. To be honest, semenjak Abah kahwin, memang jarang sangat lepak-lepak dengan geng zaman bujang dulu. Sampai satu masa, tak pernah lagi keluar lepak-lepak di kampung. Semakin hari semakin meningkat umur dan semakin ramai yang mendirikan rumah tangga. Boleh dikatakan kawan … Continue reading Wedding of Honest Anarchy

Cendol Tempurung Semangkuk, Batang Benar – Nilai

Cendol Tempurung Semangkuk

Cendol tempurung Semangkuk yang sedang hangat diviralkan menjadi destinasi makan tengah hari kali ini. Terletak di Batang Benar, Nilai (Jalan Pajam-Nilai). Bukan satu rekod lunch paling jauh, tapi boleh dikatakan cadangan yang agak susah nak diterima akal hahaha. Sebenarnya Mama dah lama rancang nak ke sini, tak tahan tengok menu makanan dan minuman yang disediakan. Lagi-lagi air kelapa … Continue reading Cendol Tempurung Semangkuk, Batang Benar – Nilai

Gejobos kenduri, konon…

gejobos

Gejobos... dah lama tak dengar perkataan tu kan? Cuba cari di Wiki tak jumpa pulak. Basically, gejobos sinonim dengan majlis-majlis besar dan kebiasaannya majlis perkahwinan. Ianya adalah satu aktiviti bergotong-royong atau beramai-ramai di kalangan jiran tetangga dalam menjayakan satu-satu majlis. Bermula dari persediaan majlis, memasak, pemasangan khemah, hidangan, termasuklah membasuh pinggan dan periuk kawah. Pandai-pandai je buat definisi sendiri 😛 19/03/2016, jiran … Continue reading Gejobos kenduri, konon…