LEGO LAND – kami datang!!!

Yep! LEGO LAND… first time pegi ke sana bersama anak2… kebetulan sekolah mama ada buat trip dan tiket masuk untuk kami berdua ditanggung sepenuhnya oleh pihak yang aku sendiri pon dah lupa hahaha… kalau tak silap ada menang satu pertandingan kot 😛 so pihak tersebut telah menempah sebiji bas disewa khas untuk memuatkan lebih kurang 40 orang semuanya (cikgu2 dan keluarga)…

Pada mulanya, kami nak merahsiakan trip ni daripada anak2, tapi ntah macam mana mama boleh plak nak cerita pada diorang. So, hampir setiap hari la diorang bertanya “bila nak pegi Lego Land?” … bila dijawab, kompom diorang tak tau sebab masih tak faham konsep tarikh hahaha…

Pada hari kejadian 25/01/2014, kami keluar dari rumah lebih kurang pukul 4 pagi… ye 4 pagi! sebab trip ni hanya 1 hari takde malam… so the plan was, pegi awal pagi dan balik lewat petang… belum pegi lagi dah tau keletihan yang akan bakal menimpa diri huhuhu…

Macam biasa lah, mana2 group nak pegi rombongan memang akan kecoh hahaha… sebelum subuh dah kecoh kat depan sekolah… lepas kira jumlah kepala, finally bergerak dari sekolah lebih kurang pukul 5:15 pagi… vroooommmmm bunyi bas tu memecut nak kejar waktu supaya sempat solat subuh sejauh yang mungkin… masuk je waktu subuh, kami berhenti di satu R&R untuk solat dan lepas tu bersarapan sebelum sambung semula perjalanan… masa sarapan sempat lagi main dengan anak kucing, comel pulak tu! hehehe

Penat rasanya nak cerita sepanjang perjalanan, tengok je la gelagat kami dalam gambar2 dan video ni 😛

Flickr Album 72157659568896196

Sedikit rakaman di hari kejadian hehehe

Tips kepada yang merancang nak pegi:

1) Kalau setakat anak sorang atau dua yang berumur bawah 6 tahun atau tinggi tak sampai 1 meter, rasanya eloklah lupakan dulu niat tu. Sebab kat sana agak strict tempat permainannya, habis duit bayar tiket tapi tak lepas nak masuk pintu masuk permainan

2) Bawak air mineral banyak2 sebab Lego Land tu tempat lapang. So, kalau pagi membawa ke tengah hari memang panas otak rasa nak menggelegak. Lagi pon air dan minuman dalam Lego Land tu mahal nak MAMPOS!!

Sekian 🙂

Sweet memories 2013

Alhamdulillah… masih dipanjangkan umur untuk menikmati kebahagian kurniaan Allah S.W.T.

Pejam celik pejam celik, berlalulah sudah tahun 2013 dan tahun 2014 akan bakal menjelma tidak lama lagi. Segala memori pahit manis terpahat di dalam ingatan. Sungguh tak disangka, sudah 8 tahun aku berumah tangga… lagi tak disangka, dah ada 3 orang anak rupanya hehehe.

Syukur tidak terhingga di atas kebahagiaan ini, tidak lupa juga segala dugaan yang telah ditempuhi. Diharap kebahagian akan terus kekal abadi. Amin…

Koleksi gambar ni dirakam dari awal hingga akhir tahun. Dah jadi kebiasaan aku kumpulkan gambar2 kenangan untuk ditatap bersama keluarga satu hari nanti. Semoga gambar2 ni akan menambah rasa kasih sayang anak2 kepada kami.

Flickr Album 72157659593384942

013516pm20130610_13207672505_o

Ipoh!! Kami datang!! Lambat sikit la…

14122013 – Sepatutnya trip ni 2 hari, ikut bas rombongan pada pagi sabtu. Tapi disebabkan Danish ada majlis konvo taska pada hari sama… maka kami terpaksa naik kereta sendiri pergi ke Ipoh huhuhu

Sampai di Ipoh agak lewat juga… terus singgah makan sebab mengejar masa langsung tak sempat makan sebelum bertolak. Agak kebetulan jugak yang lain2 belum check-in hotel. Masa tu kami ambil Tune Hotel. Pakej bajet… tapi bilik kecik betul sampai anak2 kena tidur kat atas lantai huhuhu. Takpe lah… satu pengalaman dan pengajaran tu hahaha.
Hari tu tak banyak sangat aktiviti… sebelah malam kami keluar jalan2 naik bas sewa khas keliling bandar Ipoh dan makan malam. Lepas makan malam, pegi pulak berjalan ke pasar malam sampai berjam lamanya. Aku masa tu memang dah letih sebab drive… so jalan kejap je lepas tu pergi ke bas dan rehat hehehe. Bukan apa, pasar malam kat mana2 boleh pegi… kan? Tunggu punya tunggu, pukul 12 tengah malam jugak baru semua masuk bas. Lama betul berjalan huhuhu. So… balik hotel dan sambung tidur hahaha.

15122013 – Hotel tu pakej bajet… so sendiri mau ingatlah pagi2 kena keluar cari sarapan sendiri. Kebetulan pulak, betul2 depan Tune hotel tu ada pasar karat setiap ahad. So tak payah pegi jauh la cari sarapan dekat situ je. Sambil2 tu, mata melilau la cari barang2 yang menarik. Macam2 ada kat pasar karat ni… kadang2 ada barang yang tak sangka akan dijual. Contoh: barang yang sudah rosak hahaha
Oh ye, tadi ada bagitau pasar karat tu betul2 depan hotel kan? Korang tau kat mana driver parking bas? Kat tepi hotel tu je. So cuba teka bas tu boleh keluar ke tak? Boleh… pukul 2 petang baru boleh keluar hahahahahampeh. Tak pasal2 rugi masa. Check out hotel pukul 11 pagi pulak tu. Nasib la… aku nak gerak ke destinasi seterusnya pon tak boleh sebab sponsor naik bas hahaha. Daripada aku habiskan masa buta2 macam tu… ada baik aku layan street photo hehehe.

Pasar karat Ipoh

Pasar karat Ipoh

Dipendekkan cerita… lepas bas boleh keluar dari kepungan peniaga pasar karat… kami shoot pegi ke Lost World of Tambun… sebab tu kami tak pegi dulu… kalau tidak siapa yang nak bayar tiket? Hahaha
First time sampai water park ni, start masuk pukul 4 kot. Agak jakun jugak la sebab selalu main air kat swimming pool je. Aku dah plan… kat sana nanti aku akan gunakan phone Galaxy S4 Active aku untuk merakam moment bersama family (p/s: phone ni kalis air best wooo hehehe)
Pung pang pung pang tau2 dah pukul 6 lebih. Maka kami pon bersiap la untuk balik ke Putrajaya. Aku la yang paling teruk penatnya… dah la baru lepas berkubang… kena drive pulak dari Ipoh ke Putrajaya huhuhu. Sampaikan nak bercerita panjang lebar lagi pon dah tak larat hahaha. Tengok je la gambar2 dan video ni hehehe.

Lost World of Tambun

Lost World of Tambun

Lost World of Tambun

Bandung! Kami datang!

Syukur Alhamdulillah, tahun ini kami dimurahkan rezeki untuk melancong ke luar negara iaitu Bandung, Indonesia. Trip kali ni akan mengambil masa lima hari iaitu dari 16 November – 20 November 2012. Ini kali kedua aku akan menaiki kapal terbang, di mana kali pertama adalah ketika aku berumur… errr lupa… darjah enam kot 😛

Ketika itu, segala perbelanjaan termasuk passport telah ditanggung oleh arwah atuk aku. Seingat aku, pergi ke Medan Indonesia jugak. Bertiga dan seorang lagi tu sepupu aku.

Back to this story, macam biasa lah sebelum hari penerbangan tiba… aku dan wife kelam kabut buat research macam2 tips dan nasihat dari internet. Pada masa sama juga sibuk memerhati nilai mata wang sebab taknak rugi bila nilai naik. Maklumla first time pergi ke luar negara bersama wife dan anak2 mesti la kelam kabut huhuhu… tapi nasib baik la ada kawan2 yang berpengalaman pergi ke Bandung ni… lega hehehe

Berikut adalah antara tips yang boleh diguna pakai bila sampai di Indonesia:

Dipendekkan cerita, kami bertolak dari rumah pada 16 Nov menaiki van sewa ke LCCT, lebih kurang pukul 3:30 sampai di sana. Punya la excited dan berhati2, awal gila sampai hahaha. Anyway, itu salah satu dari tips, kena sampai awal sebelum berlepas sebab macam2 benda nak kena buat. Anak2 masa tu punya la excited sampaikan hilang mengantuk sebab tengok airport 😛 Mana taknya, hampir setiap hari asik tanya bila nak naik kapal terbang… hah hari ni naik, apa lagi nak tanya? hahaha

maksu dan paksu pon ikut… honeymoon la hahaha
sebelum berlepas, muka mengantuk hahaha
excited tidak dapat dibendung lagi
apa bawah dagu tu?
Subhanallah, cantiknya pemandangan sunrise dari atas
selfie dulu hahaha
Bandung, Indonesia
Alhamdulillah selamat mendarat
Bandung, Indonesia
destinasi pertama, tempah jeans! kekeke
Bandung, Indonesia
tempat persinggahan kedua, MAKAN! lapar gila hahaha
Bandung, Indonesia
pandangan dari luar Pasar Baru, Bandung.
crowded gila!
Bandung, Indonesia
hujan pulak
Bandung, Indonesia
baju tidur beli kat Pasar Baru hehehe

Hari kedua, kami telah dibawa bersiar2 sambil menghabiskan duit bershopping hahaha. Next destination, Garut! Tempat yang best untuk shopping barangan kulit…

Bandung, Indonesia
bukan senang nak bergambar dengan kuda
Bandung, Indonesia
beg kulit baru… katanya
Bandung, Indonesia
kat Malaysia takde yeee
Bandung, Indonesia
Kenangan berlatar belakang kereta kuda
Bandung, Indonesia
ole-ole khas Priangan saje tulis walaupon korang boleh baca 😛
Bandung, Indonesia
destinasi last hari ni, Cihampelas Walk… letih…
Bandung, Indonesia
muka letih

Journey continue!

Bandung, Indonesia
errr…

Mode malas menaip dah tiba!

Bandung, Indonesia
terima kasih la kepada siapa yang shot gambar ni hehe
Bandung, Indonesia
sampai juga ke Trans Studio, Bandung.
Bandung, Indonesia
my happy family 🙂
Bandung, Indonesia
geng kanak2 riang
Bandung, Indonesia
letih weeeehhhhh

FUHH!!! nak taip blog pon rasa letih, apa tah lagi pegi melancong jauh2 huhuhu… anyway, letih tu semua berbaloi sebab dapat enjoy dengan family dan kawan2 yang lain. Memori yang indah, tak mungkin dapat dilupakan… InsyaAllah kalau dimurahkan rezeki, akan menjejekkan kaki lagi di sini………………………………………………………………………………ok takde idea dah, adios!

owh, ada satu lagi… enjoy the photo slideshow…

The rest of photos: https://www.flickr.com/photos/hilmanali/albums/72157659635558226/