Aplikasi Android yang mesti aku install (mungkin anda juga)

Setiap pengguna telefon (Android / IOS) pasti akan install aplikasi yang dirasakan perlu. Samada untuk kerja, sosial, permainan dan lain-lain. Sebelum kita install sesuatu aplikasi, perlulah kita fikir pro & cons aplikasi tersebut, harga, saiz, permission, penggunaan data dan lain-lain. Dan untuk itu, berikut adalah sedikit perkongsian tentang aplikasi yang mesti ada di setiap telefon aku. … Continue reading Aplikasi Android yang mesti aku install (mungkin anda juga)

Disable or deactivate Device Security (Smart Manager)

Device: S7 Edge (SM-G930FD) Android version: 6.0.1 Marshmallow Scenario: Accidentally activated the Device Security and not able to deactivate anywhere in Smart Manager app. Instructions to deactivate: Open the app drawer and select Settings --> Applications --> Application manager Click MORE menu on right top --> Show system apps Search for "COM.SAMSUNG.ANDROID.SM.DEVICESECURITY" and tap Tap the … Continue reading Disable or deactivate Device Security (Smart Manager)

Tukar “bunyi sentuh” telefon Android

Mesti ada yang dah bosan dengar bunyi sentuh (touch sound) sama setiap kali menyentuh screen telefon kan? Lagi-lagi telefon samsung, rasa dah macam menyelam dalam air bunyi blup-blup-blup hehehe. Ok, ni ada tutorial mudah untuk menukar bunyi sentuh telefon Android anda. Akan tetapi, hanya boleh digunapakai oleh telefon yang sudah "root". Kalau belum, tak pasti … Continue reading Tukar “bunyi sentuh” telefon Android