Gunakan internet di Android dari PC (Reverse tethering) & remote telefon

Hanya untuk phone android yang sudah ROOTED dan PC Windows!

Sumber2:
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1371345
http://www.mobizen.com/

Apa benda ni? Macam mana? Apa kelebihan? Ni la soalan aku masa mula2 dapat tau boleh reverse tethering… meh aku cuba terangkan 🙂

Apa benda ni?
Android tethering – kongsi internet dari telefon kepada peranti lain (cth: PC)
Reverse tethering – sebaliknya, kongsi internet PC kepada telefon

Macam mana?
Gunakan tool Android Reverse Tethering 3.19 dari link di bawah:
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1371345

Di dalam forum tu ada bagitau bagaimana untuk install dan cara2 untuk menggunakan tool tersebut. Senang je 🙂

Apa kelebihan?
Sebelum jawab, aku akan bagitau situasi aku sebelum menggunakan tool ni. Aku berkerja di pejabat dan kebanyakan waktu dihabiskan depan PC. Dalam masa sama aku nak surf internet, tengok2 telefon, chatting guna Whatsapp dan charging.
Sebenarnya aku boleh buat semua tu dengan menggunakan WiFi atau 3G, tapi masalahnya bateri yang tengah charging memang lambat nak penuh sebab guna USB. Lagipon, kalau aku guna charger biasa, phone akan cepat panas dan akan merugikan penggunaan data 3G.

So, dengan adanya reverse tethering ni aku boleh jimat data 3G + charging laju + telefon tidak panas + boleh sambil buat kerja guna PC takyah nak angkat letak telefon selalu.

Eh, tapi macam mana pulak tu? Tak payah angkat letak telefon? Aaaaa sebab tu aku guna Mobizen hehe… ianya satu website (juga apps) yang boleh remote telefon android. Pergi ke http://www.mobizen.com/ dan daftar secara percuma… lepas tu install apps yang dia sediakan ke android.

Penggunaan Mobizen memang mudah, ikut saje cara2 install dan cara2 menggunakan. Lepas dah install semua di atas tu, boleh la focus kat PC je tak payah nak angkat letak telefon hehehe…

Selamat mencuba 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *