Hide WordPress header image on specific URL

Objective: Hide WordPress header image on specific URL Target URL: All URL except http://hilmanali.com/blog/ Theme: Sorbet (child) File name: header.php Original code: <body <?php body_class(); ?>> <div id="page" class="hfeed site"> <?php do_action( 'before' ); ?> <header id="masthead" class="site-header" role="banner"> <?php if ( get_header_image() ) : ?> <a href="<?php echo esc_url( home_url( '/blog' ) ); ?>" rel="home"> … Continue reading Hide WordPress header image on specific URL

F5 Networks Error: Network Access Connection Device not found

F5 Networks Error: Network Access Connection Device not found OS: Windows 8 and higher Browser: Firefox Solution: Manually install the network driver How To: Download this F5driver Open the Device Manager Look for F5 related device with error icon (exclamation mark) Right click on it, choose Update Driver Software Use the Have Disk option, choose "covpn2~1.inf" file from the saved … Continue reading F5 Networks Error: Network Access Connection Device not found

Kecilkan saiz gambar dengan JPEGmini

Terlalu banyak gambar dalam PC atau phone sehingga kehabisan disk space atau memory card? Jom kecilkan saiz gambar-gambar dengan JPEGmini! Secara ringkasnya, JPEGmini adalah satu tool atau software yang mampu mengecilkan saiz gambar-gambar yang kita mahu tanpa menjejaskan kualiti gambar. Boleh layari website http://www.jpegmini.com untuk lihat demonstrasi dan info yang lain. Dalam tutorial ringkas kali ni, akan … Continue reading Kecilkan saiz gambar dengan JPEGmini

Fotografi – Apa itu Shutter Speed, ISO dan Aperture

3 perkara yang sangat penting dan berkait rapat dalam fotografi, digelar "The Three Kings of Photography" atau lebih dikenali sebagai "Exposure Triangle". Ianya perlu difahami sebelum melibatkan diri dalam bidang fotografi. Contoh Exposure Triangle (dari DPreview.com): Jadi, apa itu Shutter Speed? ISO? Aperture? Secara ringkasnya (yang aku faham): Shutter Speed Kiraan atau kelajuan bukaan bilah … Continue reading Fotografi – Apa itu Shutter Speed, ISO dan Aperture

WordPress Images ERROR 404

Self note Scenario: Getting reports saying most of WordPress images ERROR 404. In fact, they are exists in /wp-content/uploads/* folders. Solutions: Failed — Disabled certain plugins, disabled all plugins, change uploads folder/files permission, modify .htaccess file, delete .htaccess file, change Permalinks settings to default, etc Success — Switched the PHP Date Format in General Settings from Custom … Continue reading WordPress Images ERROR 404

Linking (faking) a folder into OneDrive

In my case, I have a folder ("2015" in Pictures) which in a different partition. Installed OneDrive app, and I don't want to "move" the "2015" folder into "OneDrive\Pictures" as it will increase my C:\ drive usage. So, here is how I did, basically it's like "faking" a folder in "OneDrive\Pictures" Syntax: mklink [[/d] | [/h] | [/j]] <Link> … Continue reading Linking (faking) a folder into OneDrive

Tukar “bunyi sentuh” telefon Android

Mesti ada yang dah bosan dengar bunyi sentuh (touch sound) sama setiap kali menyentuh screen telefon kan? Lagi-lagi telefon samsung, rasa dah macam menyelam dalam air bunyi blup-blup-blup hehehe. Ok, ni ada tutorial mudah untuk menukar bunyi sentuh telefon Android anda. Akan tetapi, hanya boleh digunapakai oleh telefon yang sudah "root". Kalau belum, tak pasti … Continue reading Tukar “bunyi sentuh” telefon Android