Gerhana Matahari Separa (Partial Solar Eclipse) 2016

Kebetulan sekolah Darwisy akan mengadakan aktiviti melihat gerhana matahari (solar eclipse) dengan menggunakan DIY solar eclipse projector. So, malam tadi Abah telah berjaya menghasilkannya… tapi tak tau lah jadi ke tidak. Harap-harap jadi lah 🙂

Memandangkan Abah tak pernah mengambil gambar fenomena gerhana matahari sebelum ni, maka Abah pon bercadang nak snap sekeping dua.

Alhamdulillah… hari ini dalam sejarah, telah berjaya menyaksikan (dengan serious) dan merakamkan kekuasaan Allah S.W.T. Walaupon tak ada lens telephoto dan camera full frame, hasilnya boleh la juga dijadikan kenangan 🙂

Klik untuk info lanjut

Banyak info yang boleh didapati dari website di atas. Selain dari tu, boleh juga cari info yang lain seperti bagaimana hendak mengambil gambar fenomena ini dan langkah-langkah keselamatan tambahan di Google.

Anyway, ini antara hasil mencerap gerhana matahari…

Gerhana Matahari Separa (Partial Lunar Eclipse)

Tak pasti samada ni waktu kemuncak atau tidak, janji ada hehehe.

Bayang-bayang dedaun berbentuk bulan sabit

Bayang-bayang dedaun yang kelihatan seperti bulan sabit ketika fenomena.

Welding glass sebagai filter

Alat yang Abah gunakan, welding glass yang dibeli satu ketika dahulu 😀

New flickr account

Setelah bertungkus lumus selama seminggu, akhirnya proses pengasingan gambar-gambar dari account flickr lama telah berjaya dipindahkan ke account yang baru. Jumlah keseluruhan file di account flickr lama adalah sebanyak 9+++ dan setelah diasingkan hanya tinggal 6++, banyak kan? Huhuhu…

Anyway, tujuan mengasingkan gambar ke account baru supaya gambar-gambar family tidak bercampur aduk dengan gambar-gambar komersial (katanya…). Juga, untuk tidak mengelirukan followers (dan diri sendiri) yang selalu menjenguk ke gallery.

Summary of process:

  • Download semua gambar family dari account flickr yang lama — tunggang terbalik lebih kurang 35GB (compressed!)
  • Delete gambar-gambar duplicate menggunakan Duplicate Cleaner
  • Resize semua gambar menggunakan JPEGmini
  • Upload semula gambar-gambar ke account flickr yang baru menggunakan Flickr Uploadr, kadang-kadang secara manual (web)
  • Tukar link gambar dan album di blog — complicated, pening kepala!

Darwisy Back To 2007

Punya la rajin Abah hari ni, sampai habis semua email-email lama Abah godek hehehe…

Godek punya godek, terjumpa la satu email dari Mak Long DDD bertarikh February 2007. Yer, tahun 2007… dah 8 tahun kot terperam huhuhu.

Dulu Abah ada satu blog post tajuknya RED RIDING HOOD (2007) RELEASED, tapi malangnya link gambar dalam post tu dah invalid. Dalam erti kata lain, gambarnya dah hilang dari website huhuhu…

Alhamdulillah, berkat kerajinan Abah hari ni… gambar-gambar yang sepatutnya berada dalam post tersebut telah dijumpai semula 🙂

Plus, ada satu lagi attachment dari Mak Long yang asalnya file Microsoft Publisher dan telah converted kepada JPEG. Agak surprised, sebab dah 8 tahun baru hari ni dapat tengok apa dalam file tu (dulu-dulu takde converter hahaha).

Majlis Jamuan Hari Raya 2015 Masjid Tengku Kelana

Jamuan Hari Raya Masjid Tengku Kelana

Setelah hampir enam tahun berkerja di area Kelana Jaya, ini kali pertama pergi ke Masjid Tengku Kelana untuk meraikan Majlis Jamuan Hari Raya bagi tahun 2015.

Pada mulanya tak terpikir jugak nak pergi ke majlis tu, tapi memandangkan restoran bawah office masih tutup bercuti… dan kebetulan ada jamuan… maka tergerak juga lah kaki menuju ke masjid bersama geng-geng dari office yang kebetulan berfikiran sama hehehe.

Alhamdulillah, rezeki hari ni dapat merasa macam-macam jenis masakan yang dihidangkan… sampaikan roti canai pon ada… semuanya sedap-sedap 🙂

Disebalik cerita jamuan ni, sebenarnya telah berlangsung satu mesyuarat agung tahunan Masjid Tengku Kelana… tapi memandangkan ianya dijalankan pada waktu bekerja, maka hanya dapat hadir waktu makan je la 🙂

Flickr Album 72157659639399281