Street Photography, Bangladesh

Tekalah¬†sendiri kenapa aku letak Bangladesh ūüėõ Dah lama tak outing street photography... Nak dijadikan cerita, semalam aku telah dijemput secara rahsia oleh seorang kawan untuk join dia outing di sekitar Kuala Lumpur (dah dapat teka?). Ok jugak tu, dah lama tunggu jemputan. So, reply message dia "Insya Allah" hehehe. Lepas beli sarapan untuk wife dan … Continue reading Street Photography, Bangladesh

50mm meet the Oly at night

Dah lama jugak rasanya tak bawak 50mm...¬†so malam tadi bawak keluar dengan Oly... itu pon sebab Mama dengan Maksu ada planning nak beriadah kat Masjid Putra hehehe. Boleh la¬†mengasah ketangkasan bermain manual fokus sekali lagi. Anyway...¬†memang tu lah rancangannya, nak beriadah bawak DDD naik basikal dan kereta mainan dekat bulatan Masjid Putra... tapi apa kan … Continue reading 50mm meet the Oly at night

New flickr account

Setelah bertungkus lumus selama seminggu, akhirnya proses pengasingan gambar-gambar dari¬†account flickr lama telah berjaya dipindahkan ke account yang baru.¬†Jumlah keseluruhan file di account flickr lama adalah sebanyak 9+++ dan setelah diasingkan hanya tinggal 6++, banyak kan? Huhuhu... Anyway, tujuan mengasingkan gambar ke account baru¬†supaya¬†gambar-gambar family tidak bercampur aduk dengan gambar-gambar komersial (katanya...). Juga, untuk tidak … Continue reading New flickr account

Kecilkan saiz gambar dengan JPEGmini

Terlalu banyak gambar dalam PC atau phone sehingga¬†kehabisan disk space atau memory card? Jom kecilkan saiz gambar-gambar dengan JPEGmini! Secara ringkasnya, JPEGmini adalah satu tool atau software yang mampu mengecilkan saiz gambar-gambar yang kita mahu tanpa menjejaskan kualiti gambar. Boleh layari website http://www.jpegmini.com¬†untuk lihat demonstrasi dan info yang lain. Dalam tutorial ringkas kali ni, akan … Continue reading Kecilkan saiz gambar dengan JPEGmini